АУ домакин на Българо-китайска конференция

06.07.2017На 5 юли в Аграрния университет – Пловдив се проведе Българо-китайска конференция за сътрудничество в областта на земеделието.
По време на съвместната 15 сесия на Българо-китайската комисия за научно и технологично сътрудничество, която се проведе на 8 ноември 2016 г. в гр. Нанджинг, Китай, китайската и българската страна се договориха през 2017 г. да организират съвместна Българо-китайска конференция за сътрудничество в областта на земеделието. Целта на конференцията е да се дискутират областите в земеделските науки и технологии, в които двете страни имат взаимен интерес, и да се изгради основа за практическо проектно сътрудничество между институции от двете държави.
 
Аграрният университет и Университетът по хранителни технологии в Пловдив са съорганизатори на конференцията в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. В работата на конференцията участие взеха представители на МОН, МЗХГ, ССА и научноизследователските институти, университетски преподаватели, както и представители на агро бизнеса.
От китайска страна участваха представители на Министерството на науката и технологиите, Китайската селскостопанска академия, научноизследователски институти и Шанхайския  университет Джао Тонг. 
 
Специални гости на форума бяха г-н Ли Кай Хан и г-н Луо Кинг от Китайското посолство в София. Участие взе и г-н Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.
 
Модератор на конференцията бе проф. Владислав Попов. 
След презентациите на научните и образователните институции бе предоставена думата на преставители на български фирми от агро хранителния сектор, които проявяват интерес за сътрудничество с китайски партньори. Дейността си представиха г-н Вълчев от ДОНИДО АД, г-н Кючуков от Вила Винифера и г-н Томов, който представи Неохим и Евро Ферт – Димитровград. 
 
Работата на форума приключи с обобщаване на конкретните предложения за бъдещи съвместни образователни, изследователски и инвестиционни проекти.
 
Заместник-председателят на Китайската селскостопанска академия проф. Ванг Ханжонг и Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева официално подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. 
 
Китайската делегация посети учебно-опитните полета на АУ.
 
Програма на конференцията